Házépíttetési csapdák

Új ház építtetésén álmodik? Megbízhat-e egy ismeretlen kivitelezőben?

Egy szerencsétlen építkezés története

Hivatali szervek tájékoztatója

Hivatali szervek tájékoztatója

Mikor belevágtunk az építkezésbe, napokig keresgéltünk az interneten, hogy találunk-e valamilyen érdemi információt Danázs Árpáddal vagy a Meridian Casa kft.-vel kapcsolatban. Még mérnöki kamarákhoz, szervezetekhez is fordultunk, de senkinek nem volt semmilyen negatív vagy pozitív információja. Ezt jó jelnek vettük, mert így feltételeztük, hogy a cég múltja tiszta. Sajnos azóta sokminden kiderült, jogerős behajtási végzések, folyamatban lévő bírósági eljárások stb. Akkor hogy lehet, hogy ezekről egy átlagos internet fogyasztó nem talál semmilyen adatot?

Ezért érdeklődünk hivatali szerveknél, hogy vezetnek-a valamilyen feketelistát olyan vállalkozásokról, melyeknek van kétes ügylete vagy becsapott, kisemmizett ügyfele. Továbbá a folyamatban lévő bírósági eljárásokat Danázs Árpád cégével kapcsolatosan lehet-e valahol ellenőrizni és nyomon követni? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket küldünk meg hivatali szerveknek, a válaszaikat lentebb fogjuk közzétenni.

Igazságügy

Első lépésben felvettük a kapcsolatot egy parlamenti képviselővel, aki felkarolta ügyünket, és tájékoztatott, hogy javaslatainkat a helyzet orvoslására továbbítja az Igazságügyi Minisztériumba, remélve, hogy születnek olyan intézkedések, melyek a jövőben akadályozzák a mienkhez hasonló esetek előfordulását.

Javaslataink / kéréseink az alábbiak volt:

1. Csak az a vállalkozó kapjon építési tevékenységre engedélyt, akinek vannak vagyontárgyai, rendelkezik tőkével, ingatlannal iroda, telephely számára és ezek mind behajtásmentesek legyenek.

2. Mind a vállalkozó, mint a megrendelő által elfogadott ütemtervtől csak súlyos indokkal lehessen eltérni, ezt a vállalkozónak nyomatékosan kelljen tudnia igazolni. Ellenkező esetben merüljön föl a sikkasztás gyanúja.

3. A megrendelő által kifizetett előleg ellentételezését csak abban az esetben vehesse fel egy kivitelező, ha rendelkezik az annak megfelelő céges vagyontárgyakkal. Pl. autó, teher- és behajtásmentes ingatlan stb.

4. Ne lehessen addig új építkezési vállalkozást indítani, amíg egy korábbi még létezik, és amelyen bírósági eljárás van folyamatban, vagy akár jogerős végzés.

Igazságügyi Minisztérium Parlamenti Államtitkárság

Február 10-én megérkezett az Igazságügyi Minisztérium válasza, melyben hosszasan tájékoztatnak arról, hogy építőipari tevékenységekkel kapcsolatos visszaélésekre milyen állásfoglalásokat tett a hivatali szerv. Egy fontos pontját emelném ki részletes leírásuknak, mivel felmerült többek között az a kérdés is, hogy Danázs Árpád kötött-e kivitelezői felelősségbiztosítást a házunk építésére vagy nem. Egy dokumentumot találtunk az iratok között, melyben Danázs Árpád egy kivitelezői felelősségbiztosítási ajánlat másolatot küldött meg, azonban a cég elérhetőségeinél megadta az ügyvezető, Takács Szilvia Édesanyjának (!) a telefonszámát, akinek aztán semmi köze nincs az egész ügyhöz. Hogy miért nem adta meg a biztosítónak a saját számát, nem tudjuk, mikor minden céges ügyet ő intézett.

Igazságügyi Minisztérium: "Ha a kivitelezői felelősségbiztosítás kiterjeszthetővé válna a kivitelezés késedelme vagy fizetésképtelensége esetére, az ebből adódó kártérítés behajtása jelentős könnyebbséggel járna az építtetők részére". Ugyanis hasonló rendszer működik az utazási irodák bedőlése kapcsán is.

Egyben tájékoztatott a Minisztérium, hogy ez a kérdés túllép az ő hatáskörén, ebben a Miniszterelnökséget vezető Miniszter a hivatott kompetens szerv, így őket is megkerestem felvetésemmel, várom válaszukat. Amint megkapom, arról is adok tájékoztatást.

 

Megjelenés a médiában

Megjelenés a médiában

ATV

2020. december 27-én az ATV Heti Napló című adása a mienkhez kísértetiesen hasonló esetekről számol be:

Heti Napló

A műsorvezető elméséli milyen aljas módszerekkel csalnak építési vállalkozók és milyen tragikus következményei vannak az ilyen csalásoknak családokra és emberi életekre.

Megdöbbenve hallottuk a műsorban, hogy a műsorvezető által elért csaló ugyanazzal érvelt, mint Danázs Árpád velünk szemben:

Ő akarta építeni a házat, csak a megrendelő hibája, hogy ebből nem lett semmi! A megrendelő odaadja a pénzét, mert nem akarja azt a kockázatot vállalni, hogy forráshiány miatt csússzon az építkezés, majd a munkák közben akadályozza a kivitelezőt, hogy dolgozzon! És ezt tessék neki elhinni!

Nyilván ez a fajta kommunikáció a bíróságnak szól, mivel a vállalkozó azzal tudja megúszni a sikkasztást, hogy ő pedig akarta a házat építeni, sőt, a műsorban láthatjuk, hogy még az alapot is lebetonozta és így már nem lehet rábizonyítani, hogy szándékosan sikkasztott.

Megkerestük az ATV Heti Napló című műsorát, hogy megtudjuk, hogy a vállalkozó személye nem egyezik-e a mi Danázs Árpádunkkal, mert ugyanazt hallottuk vissza, mint amit mi is megéltünk.

Erre azért is gondolunk, mert tudomásunkra jutott, hogy mi az oka annak, hogy nem Danázs Árpád az ügyvezetője sem a Meridian Casa Kft.-nek, sem a Meridian Ablak Kft.-nek. Csak tulajdonosként ügyködik mindkettő cégben.

Azt is szerettük volna tudni a Heti Napló szerkesztőitől, hogy ők találtak-e azóta valamilyen megoldást a problémára, tudnak-e valamilyen változásról.

Amint kapunk választ, megjelenítjük az oldalon.

Lépjen kapcsolaba velünk

Lépjen kapcsolaba velünk

Amennyiben hasonló módon Ön is megbízott kivitelező céget házépítésre, esetleg a Meridian Casa Kft. áldozata, Önt is becspaták és kisemmizték, írjon nekünk, hogy tudjunk közös erővel megoldást találni.
Várunk további jogi szakvéleményeket is, esetleg olyan hasonló eseteket, melyeket sikerült rendezni valamilyen módon.
Fogjunk össze, hogy az ilyen Danázs Árpád-félék ne tudjanak tovább büntetlenül mások pénzén élősködni!

E-mail

info@epitkezeskarosultak.hu